Koeien

In de knoop

Iedereen kent wel de geknoopte plantenhanger, uit de jaren 70, die weer helemaal hip is. Veel mensen hebben de techniek vroeger geleerd op de lagere school. In de vorm van een plantenhanger of ander knutselwerkje. Ikzelf ken de knopen wel maar ik heb er vroeger nooit iets mee hoeven doen op school. Mijn eerste breikunsten wel, die stammen uit mijn lagere schooltijd. Maar even terug naar de plantenhanger, oftewel macramé hanger.


Zoals ik al zei, de knopen ken ik wel. Wil je een rechte knoop, dan moet je om en om knopen. Wil je een knoop die draait, dan moet je steeds met de zelfde kant knopen. Maar hoe maak je nu zo’n leuke plantenhanger, hoe ga je te werk?

 

knopen

 

Door het te leren! Dus heb ik me opgegeven voor een workshop. Bij de Eijnderic in Heeswijk. Waarin ik in twee avonden leerde hoe je zo’n plantenhanger maakt. Twee avonden met een groepje mensen bezig zijn. Erg leuk! We kregen allemaal touw, kralen, koffie en uitleg. En hup, aan de slag!

Het knopen zat nog behoorlijk in mijn vingers, ging me goed af. Het is een bezigheid die ontzettend ontspant. Lekker bezig zijn met je handen, beetje buurten, gezelligheid, geen haast, geen stress. Tijd genoeg en ondertussen groeit er iets moois uit je handen. Zoiets geeft mij enorm veel energie!

In een blog van ‘365 dagen succesvol’ kwam ik een tijd geleden dit stukje tekst tegen, dat in dit geval heel toepasselijk is:

 “spelen is leuk, dat maakt gelukkig. Helemaal opgaan in wat je doet. Vol enthousiasme en overgave, ontspannen en geconcentreerd tegelijk. Dat is spelen. Van spelen word je vrolijk en flexibel. Het werkt als smeerolie voor je brein.”

 knopen

 

Terwijl ik dan zo bezig ben krijg  ik allerlei ideeën. Want tja, ik ben van de kleurtjes en de hanger die we maakte was heel neutraal van kleur. Prima natuurlijk, maar voor mij persoonlijk mag het kleurrijker. Ik stond te popelen om er thuis mee aan de slag te gaan. En als ik iets in mijn hoofd heb, dan zit het niet in mijn achterwerk. Dus hup, naar de winkel en met een volle tas met garen in alle kleuren weer naar huis. Ik had er zin in! Het plan was: een kleurige plantenhanger, groot en lang, een echte blikvanger.

Ik had ingeschat hoeveel garen ik nodig had per ‘arm’ en hoelang het moest zijn. Ik wilde een plantenhanger met vijf ‘armen’. Per arm gebruikte ik tien draden, in allerlei kleuren. De lengte hield ik op 5 meter. Met elastiekjes maakte ik bolletjes van al die draden zodat het niet in de knoop zou raken! Toen ik dat klaar had kon het knopen beginnen. Door de verschillende kleuren draden, kon ik steeds zelf bepalen welke kleur ik zichtbaar wilde hebben. De binnenste draden waar je omheen knoopt zie je namelijk niet. In plaats van kralen gebruikte ik natuurlijk dopjes in het knoopwerk. Dopjes in alle kleuren!

 

knopen

 

Tussen alle dagelijkse bezigheden in werkte ik aan mijn plantenhanger. Stukje bij beetje kwam er iets vets te voorschijn. Ondertussen rees de volgende vraag: wat voor pot, grootte en kleur,  past er mooi bij?

 

macrame hanger

 

Hier in huis zwerft al een hele tijd een hele mooie bak rond. De laatste tijd was deze voornamelijk in gebruik als opbergbak, kon je van alles in kwijt want hij was groot genoeg! Maar eigenlijk is het helemaal geen bak. Het is een melkzeef. Werd vroeger hier gebruikt om de melk te zeven voordat die de melkkan in ging. Dat was in de tijd dat de melk nog in melkkannen aan de weg werd gezet om opgehaald te worden door de melkfabriek. Deze melkzeef heeft nu dus een mooie bestemming gekregen, en wel in mijn gekleurde plantenhanger!

Ziet er mooi uit!

 

Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe:


Deel dit artikel: