Koeien

Het nut van creatief bezig zijn.

Er was eens een boek, en niet zomaar een boek! Het is een boek dat ik op dit moment aan het lezen ben. Heel langzaam, zodat ik er lang over doe, en als ik het uit heb begin ik weer van vooraf aan! Dit boek is geschreven door Elizabeth Gilbert en de titel is: BIG MAGIC, de kunst van creatief leven.


Een heerlijk boek dat op een heel nuchtere, positieve, grappige  manier vertelt over de kunst van creatief leven. Over het hoe, wat, wanneer en waarom van creatief bezig zijn. Wat je moet doen en laten als je een creatief leven wilt leven.

 stofjes

Regelmatig neem ik tijd om, tussen alle dagelijkse bezigheden in, creatief bezig te zijn. Ik neem tijd om dingen te overdenken, uit te schrijven, uit te tekenen, te bedenken in mijn hoofd. Ik neem tijd om te lummelen, om te niksen. Rust nemen om creativiteit een kans te geven. Ook neem ik tijd om ideeën uit te werken, uit te proberen, te maken. Experimenteren. Soms met succes. Soms ook niet. Hoe dan ook, het maakt me blij. Het geeft me energie. Het is iets wat me goed doet voelen. Wat ik nodig heb.

 

In dit boek wordt o.a. uitgelegd waarom het goed is om daar aan toe te geven. Om gewoon soms dingen te doen die je graag doet, waar je blij van wordt en wat je energie geeft. Zonder doel, zonder functie, gewoon voor de leuk! En eigenlijk is het best voor de handliggend, heel herkenbaar. Geweldig om te lezen!

 

Blz 161 uit dit boek:

 

…Als het je roeping is om dingen te maken, zul je toch echt dingen moeten maken om je creatieve mogelijkheden zo volledig mogelijk te benutten. En trouwens ook om gezond van geest te blijven. Een creatieve geest bezitten is immers net zoiets als een bordercollie als huisdier hebben: die moet werken, anders krijg je er ongelooflijke ellende mee. Geef je geest iets te doen, anders vindt hij zelf wel iets, en misschien staat datgene wat hij voor zichzelf bedenkt je wel helemaal niet aan (de bank kapot bijten, een gat in de vloer van de woonkamer krabben, de postbode bijten, noem maar op).

Het heeft jaren geduurd voordat ik het doorhad, maar het schijnt echt zo te zijn dat ik, als ik niet actief iets aan het maken ben, waarschijnlijk actief iets kapotmaak (mezelf, een relatie of mijn eigen gemoedsrust). Ik ben er heilig van overtuigd dat we allemaal iets in ons leven te doen moeten zien te vinden wat ons ervan weerhoudt de bank kapot te bijten…

 lucht

En zo is het maar net! Hou je geest bezig met iets wat hij leuk vindt en graag doet, want bezig zijn is je geest sowieso. Dan kan je het maar beter zelf een beetje proberen te sturen waar hij mee bezig is.

Iets waar je je fijner door voelt en wat je energie geeft. Zo zorg je er meteen voor dat de bank heel blijft en de postbode gewoon zijn werk kan doen.

 lezen

 

Een geweldig boek!

BIG MAGIC, de kunst van creatief leven van Elizabeth Gilbert.

 

 

Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe:


Deel dit artikel: